Всички за един, един за всички – в името на писмената!

dscf01083dscf01112dscf01142Празничната програма, посветена на месеца на франкофонията – март 2009, стартира с “Marathon d’écriture” :Маратон по писане на френски език.
Събитието се проведе в офиса на Университетски ресурсен център за франкофонски изследвания и Алианс Франсез (Благоевград, ул. Иван Михайлов 66, Ректорат), където всички бяха посрещани лично от директора на Алианс Франсез Благоевград – госпожа Таня Дамова.
Участие взеха ентусиазирани бъдещи възпитаници на ЮЗУ “Неофит Рилски”,  а сега настоящи ученици от гимназии в Благоевград.
Част от програмата бе посещение на библиотеката на университета. Младите франкофони бяха възхитени от топлото посрещане на сърцатите служители в уютната читалня и възкликнаха :”Все едно не сме в Благоевград”.

Маратонът стартира в 9.00 ч.
Задачата бе чрез подадени думи от сайта на Френския културен институт София (http://www.institutfrance.bg/) учениците да съставят стихотворение, поема или есе до 250 думи. Сложността се състоеше, в това, че трябваше да творят в отбори от по 3 – 4- ма души и да изпратят текста до 13.30 ч. същия ден на електронната поща на Френския културен институт София.
Темата на заданието бе “Утре – тук и другаде”, а задължителните ключови думи сблъскваха въображение и техническа реалност – “осветеност на Земята от Луната”, “улавям”, “чист”, “видение”, “копнея”, “геном”, “променям”…
Състезателите от Благоевград финишираха един час преди крайния срок. Сега тръпнат в очакване на резултатите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: