ТРАДИЦИОНЕН ПРАЗНИЧЕН И ОБРЕДЕН КАЛЕНДАР НА ХРИСТИЯНИ, МЮСЮЛМАНИ И РОМИ

Във връзка с ПРОЕКТ „Мултикултурно образование“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Образование за възрастни на СНЦ „Алианс Франсез Благоевград“ , г-жа Катя Камбова, проведе открит  урок с учениците от 5 и 6 клас при СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча на тема: „Празникът на прошката”.

Г-жа Камбова запозна учениците и гостите с ролята и значението на празниците, традициите и обичаите за съхраняването ни като народ и нация в тежките периоди от историческото ни минало.

Прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гняв, раздразнение и негодувание, насочени към друг човек, заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди.

Учениците цитираха вечни фрази под формата на мъдри мисли, посветени на прошката.

„Прошката не променя миналото, но отваря вратата на бъдещето.” “Добре е да простиш, а най-добре е да забравиш.”

Лесно е да простиш чуждите грешки, но много по-трудно е да осъзнаеш и приемеш собствените си“. “Да грешиш е човешко, да прощаваш е божествено” и др.
С ролеви игри и драматизации бяха възпроизведени обичаите по искане и даване на прошка при християни, мюсюлмани и роми. Това се случва на празниците Сирни заговезни, Рамазан и Курбан Байрам и Банго Василий.

Много емоции сред учениците и гостите предизвика обичаят хамкане.
Г-жа Камбова направи обобщение, че по своята същност и значение обичаят прошка е еднакъв за всички нас и само някои от детайлите правят различието.

Индивидуалното взаимодействие с „другите“ култури води до обогатяване и разширяване на личния потенциал, благодарение на усвояването на нов опит, натрупан от етноса и нацията.

Г-жа Камбова благодари на родителите за участието при подготовката на традиционните ястия, характерни за тези празници. Часът завърши на обща трапеза.

БЛАГОДАРЯ НА Г-ЖА КАМБОВА И  УЧАСТНИЦИТЕ!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на Проекта.

Вашият коментар